Въпроси, касаещи вярата

В този раздел са събрани въпроси, задавани през годините от ученици и учители . Отговорите към тях са базирани на Свещеното Писание, православни книги, както и на опита на духовници и педагози.

Какво означават думите на св. Архангел Гавриил към Пресвета Богородица: “силата на Всевишния ще те осени”?
Означават „като облак ще те покрие, ороси“. Това е велика Божия тайна. Божията Майка първа е повярвала чудото на въплъщението на сина Божий (че Господ ще се роди от нея като Човек). Тя имала много силна вяра, постоянно се молела и вярвала че за Бога всичко е възможно. 

Какво е ерес?
Ереста е лъжеучение, изкривяване на дадената от Бога истина – на Православната вяра, грях срещу първата Божия заповед, който води към погибел.

Преподобни Димитър (Бесарбовски) е наказал себе си затова, че по невнимание е стъпкал едно птиче гнездо. Три години не е обувал крака си, с който е смачкал птиченцата. Но как в днешно време да тръгнеш бос по улицата?
Има и други начини да лишиш себе си. Например, свети Нектарий Егински, веднъж като млад учител се разгневил на едно момче за това, че забравило храната на огъня и тя изгоряла. Впоследствие той съжалил за реакцията си, защото гневът е страст, която погубва човека и помолил Господ да му прости като за наказание отнеме вкуса му (за да запомни да не се гневи). Колкото и странно да било това негово желание, Господ начаса го изпълнил, защото за човека е важно да се избави от страстите, за да спаси душата си за вечността.

Покаянието за греха най-вече е в сърцето , но изисква и действие от наша страна. Ако някой помъчи себе си, например се лиши от нещо за известно време и е решен да не повтаря греха, Господ ще приеме неговото покаяние.

Борбата със страстите изисква усилия.  В Патерика се разказва за един монах, който слагал камъче в устата си, за да не празнослови.

Защо Съдът в края на времената се нарича Страшен Съд?
Защото на този Съд ще се определи окончателно вечната участ на всеки един от нас. Ето как описва Страшния Съд светителят Теофан Затворник: „Съдията пристига на облаци, обграден от несметно множество небесни безплътни сили. Тръбен зов се разнася по всички краища на земята и умрелите възкръсват. Възкръсналите в безчислено множество се устремяват към определеното място, към престола на Съдията, вече предчувствайки каква ще бъде присъдата, която ще чуят. Защото деянията на всекиго ще се окажат написани на челото на самото естество на всеки и самият вид ще съответства на делата и на нрава… Накрая вече всичко е определено. Настава дълбоко мълчание. Още миг и ще се чуе решителната присъда на Съдията. За едните – „дойдете”, за другите – „идете”… Тогава ще сме готови да пролеем реки от сълзи, за да се умием, но от това няма да има никаква полза“.

Наистина ли  Православната вяра е единствената истинска вяра?
Да. Ето какво казва светителят Николай Велимирович: Православната вяра „не може да се сравнява с другите религии и строго казано не трябвало да се нарича „религия” в езическия смисъл на думата. Тъй като тя не е една религия сред останалите такива, а тя е вярата в Христос и Христовото Откровение. Тя е лично, единствено по рода си и пълно разкриване на Бога пред  хората, заради тяхното просвещаване и спасение. Друго откровение от Бога повече няма да бъде дадено и освен Иисус Христос друг Месия не може да бъде очакван до края на света.

Защо тогава сравняват Православието с други религии?
Тези опити са погрешни и представляват опасен екперимент. „Недейте се лъга: Бог поругаван не бива” (Гал. 6:7), нито Кръвта на Божия Син не може да се изравни с мастилото на книжовника. И макар като членове на древната Източноправославна Църква да ни е присъщо да сме снизходителни към всяко човешко същество, на нас ни е строго забранено да сравняваме истината на Откровението, предадена ни от Бога, с религиите и философиите, създадени от човеци“. /„Вярата на светците. Катехизис на Източноправославната Църква“, Светител Николай Велимирович /

Днес е прието да се мисли, че съществуват много християнски вероучения – православно, римокатолическо, протестантско, монофизитско и др. Такъв възглед е груба еклесиологическа грешка и най-пагубна ерес. Не съществуват множество изповедания и църкви. Има една единствена Църква – Православната Съборна Църква и само едно истинно изповедание – Православното. Само към него са се придържали светите отци, подвизавайки се да съхранят правата вяра и да не допуснат тя да бъде изкривена с лъжливи учения. /Протопрезвитер Теодор Зисис/

Как са възникнали другите религии?
„След като Бог отхвърлил еврейския народ и го пръснал по цялата земя, носител по приемство на истинската вяра в Бога станали християните – последователите на Христос, Който известил на хората Богооткровеното учение в пълнота. То било записано от Неговите ученици – апостолите, и оформило групата от новозаветни библейски свещени книги – Новия Завет…И така, в новозаветното време – от идването на Христос до наши дни – носител на истинската вяра в Бога е Христовата Църква… Който иска да се избави от вечната смърт и да получи вечния живот, трябва да влезе в Христовата Църква. Извън нея това не може да стане. Защо? Защото ако можеше, не би имало смисъл Христос да я създаде. Целта на основаването на Христовата Църква е да бъде пазителка на неповреденото Христово учение, пазителка на истинската вяра в Бога. Извън Църквата се разпространяват многобройните измислени от човеци религии (мохамеданство, юдаизъм, будизъм, шинтоизъм, индуизъм, секти и пр.), както и многобройните изменени пак от човеци „християнски” учения ереси (римокатолицизъм, протестантски секти, монофизитство (арменци, копти) и др.), които не могат да избавят от вечната смърт и не могат да дадат на хората вечен живот“. /„Християнството и смисълът на човешкия живот“, Архимандрит Йоан (Филипов)/

Казват че вирусът на грипа и на СПИН-а, от които умират хиляди, са измислени от хората.  Как ние изобщо можем да се защитим?
Дори да е така,  Бог вижда всичко и нищо не става без Негово позволение, без Той да допусне. Болестите и войните се допускат за вразумяване на хората. Затова е особено важно винаги да се уповаваме на Бога като спазваме Неговия закон.

Какво мислите за празниците Хелоуин и св. Валентин?
Хелоуин е езически празник, възникнал в келтските народи на Британия, Ирландия и северна Франция, на основата на вярването че душите на мъртвите посещават на този ден домовете на хората. В ранната Келтска Православна Църква християните отказващи да участват в тези фестивали били преследвани… Нека си припомним нашите предци светите християнски мъченици които отказвали въпреки ужасните гонения да боготворят идолите, тоест да се кланят на ангелите на сатаната. Когато питаме “лакомство или номер”, нашият диалог не е с децата, а със самият сатана. /от книгата „Православен мисионер“ на издателство „Православна класика“/

Така нареченият „Ден на любовта“ няма нищо общо със свещеномъченик Валентин живял през трети век и е един огромен по мащаби бизнес свързан с размяна на подаръци картички и прочие, наподобяващ масов разврат и водещ до похот… /„Православен мисионер“, издателство „Православна класика“/

Защо Църквата е против йога учението?
Защото това не са само физически упражнения, те водят до “следващото ниво” – медитация, практикувана в почти всички йога центрове. Вместо това, човек може да се занимава с гимнастика, бягане и др.

В средата на 70-те години на 20 век трансценденталната медитация придобива САЩ епидемичен характер отец йеромонах Серафим Роуз пише че по това време тази магическа практика се използва в армията държавните училища затворите болниците включително в енориите на гръцката епархия в Америка.  под предлог че подобрява здравето и няма религиозна основа, обаче, незнаещият санскрит няма представа че призовава езически Богове и че ако например има християнско Кръщение, се отрича от Христа /“Православен мисионер”, изд. „Православна класика“/.

Йогата води до отпускане на тялото и разслабление, отслабване на вътрешните сили, докато християнинът е призван от Господа да се бори с плътта и да усилва духа посредством пост, молитва и други подвизи. /Иерей Даниил Сисоев/

Разбирам защо Църквата иска да ни предпази от интереса към извънземни (които всъщност са явявания на тъмните сили) и от суеверия, но защо отрича всички български народни традиции като например кукерството и нестинарство? Нали нестинарите държат в ръцете си икони?
Кукерството е скверна традиция, езически обичай, който води началото си от траките, уж с цел да се изгонят злите духове. Но Спасителят посочва само един начин за изгонване на злите духове тъмните сили – с молитва и пост, а не с безумни танци и с животински маски.

Нестинарството е ритуал, свързан физически магически практики. Нестинарите давайки доброволен обект да се посветят на тъмната сила –  светока, се отричат от Бога и в резултат на това получават от бесовете дарби да ходят в огъня. Участието в нестинарски езически ритуали от води до зависимост от бесовските сили и опасен досег с демонизма, магията и окултизма (бел. което има пагубни последствия за душата). /„Суеверия сред днешните християни“ Йеромонах Висарион Зографски; Йеромонах Йоан Филипов/

Как да се прекръстваме пред хората без да предизвикаме коментар от тяхна страна?
Когато е необходимо, например преди хранене, и сме заедно с други хора, ние в никой случай не бива да се срамуваме да се прекръстим. Също, когато минаваме покрай православен храм. Ако пък ни предстои важно дело, например – изпит, можем да се отделим за малко от другите, да се прекръстим и помолим.

Защо Евангелието пише, че Господ е проповядвал в синагога? /въпрос на учител/
Защото отначало избрания народ е бил еврейският народ, на когото Господ е проповядвал и който е желаел да приведе към спасение, да вразуми. Но след като иудейските началници разпнали Христос, истинската вяра била дадена на други народи – носители на истинската вяра станали православните християни.

Защо в жълтата “Библия за деца”  Господ е нарисуван като обикновен човек без ореол и за светиите се говори като за обикновени хора?
Това е знак, че изданието не е православно. Светите Отци ни съветват да четем само книги, утвърдени от Църквата ни и да се пазим от чужди учения.

Защо монасите не се женят, но избират да живеят сами?
Защото монашеството е най-съвършеният начин да се приближим до Бога, най-добрия път на спасение. Монахът дава обет за целомъдрие и нестяжание и всичко, което прави е насочено към това да угоди на Бога докато семейният човек е зает с много други грижи (което, разбира се, не означава, че не може да се спаси). Свети апостол Павел казва че на несемейният човек му е по-лесно да угоди на Бога (св. Теофан (Затворник).

Но нима не е добре човек да има семейство и деца?
И двата пътя са благословени от Бога – и бракът, и монашеството. Човекът е надарен със свободна воля сам да избере по какъв път да поеме.

Не трябва ли понякога родителите да се извиняват на децата си, ако се случи да сбъркат? Има случаи, когато те винаги се смятат за прави, а децата са потиснати.
Казано е: „Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре, и да живееш дълго на земята“. (Еф. 6: 1-3). В случай, че родителят сбърка, детето може смирено да обясни защо няма вина. За всички други случаи се отнася съветът на свети Тихон Задонски: „Ако се случи да те накажат, признай грешката си и кротко изтърпи наложеното ти наказание. То е за твое добро. Ако се случи да оскърбиш родителите си, смирено поискай прошка от тях, за не те застигне Божия съд. Защото, ако с всеки човек, който сме обидили, сме длъжни да се помирим, по думите на Христос, колко повече това важи за скъпите ни родители, които сме длъжни да обичаме и почитаме повече от всеки друг”.

Само е един случай можем да не се съгласим с родителите си – ако ни учат на (или изискват от нас) нещо противно на Божия Закон.

Как са се умножили хората, ако Адам е имал само трима сина?
Според църковното предание Адам е имал и други синове и дъщери. В началото на съществуването на света бракът между брат и сестра ми не е бил смятан за кръвосмешение. При Моисей такъв брак вече е бил забранен.

Защо наричаме ангелите безтелесни след като те все пак се изобразяват в тяло?
Спрямо нас хората те са безтелесни, но все пак имат някакво тънко ефирно тяло. Спрямо Бог не са безтелесни, защото само Той е съвършен Дух. На православните икони ангелите винаги се изобразяват като юноши. Изображенията им като деца са неправилни, неправославни.

Как са се появили различните раси?
Те са се появили след потопа, заради по-силно изразените климатични и природни особености. В Библията не съществува понятието раса.

Защо Бог е сътворил космоса?
Небесните светила осветяват земята. Космическото пространство като завеса скрива от нас ослепителната светлина на Божеството… Те служат и за знамения. На Голгота слънцето помръкнало, както ще стане и в последните дни на света – луната ще стане като кръв, звездите ще падат от небето и небесните светила ще се разклатят.

Светилата влияят на климата на земята. По равноденствието на слънцето и луната се определят православните празници… По Божие повеление свети Ангели управляват небесните светила, спират потоци от метеорити и астроиди, променят силата на светлината на слънцето,  луната и звездите.

Огромните звезди са обитавани от пламенни серафими и херувими. Цялата вселена е създадена за обитание на безплътните духове и затова на земята да има живот. Следователно Вселената има край, тя не е безкрайна. /Йерей Даниил Сисоев/

Как Ной е успял да събере от всички животни на кораба и да се грижи за всички тях?
По Божие повеление те сами са дошли и са влезли в ковчега. Заради промяната в налягането те са изпаднали в полусън и се изисквали минимална грижа. /Йерей Даниил Сисоев/

Защо потопът се нарича Всемирен потоп?
В Книга Битие се подчертава, че това е била катастрофа със световен мащаб – с вода били покрити всички високи планини, каквито има под цялото небе (Бит. 7:19), тъй че била лишена от живот всяка плът, която се движи по земята (Бит. 7:21)… При това положение, според Библията, потопът не е обикновено стихийно бедствие. Това е явление предизвикано от извънредна, свръхестествена намеса на Бога, вследствие на която се открили особени (между другото непознати досега на науката) водни източници – извори на голямата бездна, и окната небесни (Бит. 7:11). И това бедствие в нравствен смисъл се оказало благодеяние: то прекратило всичкото зло, което извънредно много се разпространило по земята и очистило земята, която се била напълнила със злодеяния (вж Бит. 6:13). /„Всемирният потоп“, прот. Сергий Антиминов, превод: свещ. Божидар Главев/

Как мога да разбера каква е Божията воля за мен? Знам, че не е добре да ходя при врачки и гадатели
В житието на светител Серафим Софийски Чудотворец е описан следният случай: когато завършил семинарията, той дълго се колебаел по какъв път да поеме. Накрая, решил да отиде в Катедралния храм при Боголюбската икона на Божията Майка, която ежегодно донасяли с кръстен ход за няколко дни в града им. Макар да не успял да се поклони на чудотворната икона, по пътя той срещнал един приятел, който го уверил да кандидатства в Академията: „Ти си вярващ човек, Бог ще ти помогне!“ Св. Серафим приел думите му като отговор на Божията Майка и послушал съвета.

Най-сигурният начин и безопасен начин да узнаем Божията воля за нас е да се помолим. Тогава или чрез хора, или чрез обстоятелствата в живота ни, Бог ще ни покаже как да постъпим. Необходимо е да се помолим и да се посъветваме с духовния си отец.

***

Полезна и изчерпателна по въпросите, касаещи вярата е книгата „Закон Божий“.  Българското издание на тази книга е с благословението на Пловдивския митрополит Арсений, в превод на прот. Борислав Манчев, от 2001 г. , предназначена за църковните училища, родители, преподаватели и възпитатели.